Nyt, kun eletään poikkeuksellisia aikoja ja vanhempaa väestöä kehotetaan pysymään kotosalla, minulle tuli taas mieleen kodin turvallisuuden tärkeys.
Esteettömyys on monille terminä tuttu, mutta sen käytännöt hämärämmät.
Kuvittele hetki, että tasapainosi ei toimi kunnolla, näkösi ei ole yhtä hyvä kuin se nyt on ja lihaksesi eivät jaksa liikuttaa sinua. Tässä kehossa mieti liikkumista omassa tämänhetkisessä kodissasi.
Me asennamme kaiteita kotiin tuomaan lisää varmuutta liikkumiseen. Perinteisesti kaiteet asennetaan kylpyhuoneeseen ja vessaan, mutta niille voi olla tarvetta myös muissa huoneissa. Kulkuväyliin liittyy paljon vaaratilanteita. Voi olla, että oviaukko on liian kapea, jotta apuvälineen kanssa siitä pääsee läpi. Oviaukkojen levennykset eivät ole niin monimutkaisia, kuin voisi luulla, riippuen tietysti seinämateriaaleista ja oven sijainnista. Kynnykset ovat kompastusriski kenelle tahansa, puhumattakaan sellaiselle, jolla on vaikeuksia nostaa jalkojaan. Kynnyksen muuttaminen liuskaksi tekee kodista paljon turvallisemman.
Kodin esteettömyyteen liittyy niin paljon erilaisia pieniä ja isompia muutoksia, että tässä niitä on vaikea listata kaikkia. Keittiössä tasoja voidaan madaltaa pyörätuolissa liikkuvan ruoanlaiton ja toimimisen helpottamiseksi. Remontin ulkopuolellakin voi miettiä kodinkoneisiin, vessaan ja muualle kotiin automatisoituja laitteita, jotka voivat helpottaa elämistä.
Tällaisiin muutostöihin, jotka ovat tärkeitä asumisen mahdollistamiseen, voi hakea paikalliselta kaupungin vammaispalvelulta rahallista tukea.
Ikäihmisille ja heidän läheisilleen muistutan, että siinä vaiheessa, kun rollaattori ei mene sujuvasti kynnyksen yli, on tarpeen alkaa toimimaan. Näillä toimenpiteillä voi ehkäistä seurauksiltaan vähintäänkin traumaattisia kaatumisia.
Yritetään pitää mielessä, että esteettömyys koskee meitä kaikkia. Me kaikki vanhenemme ja kuka tahansa voi vammautua, väliaikaisestikin jalka voi murtua, lastenvaunujen kanssa saattaa joutua kulkemaan ja isoja tavaroita joutuu joskus kantamaan. Nämä tilanteet koskevat myös julkisia tiloja.
Vanhemmat asunnot eivät yleensä ole kovinkaan esteettömiä, eivätkä turvallisia, varsinkaan yksinasuvalle ikäihmiselle. Esteettömyys ei toki ole pelkästään ikäihmisten asia, vaan koskee kaikkia ihmisiä. Kyse on asumismukavuudesta. Lapset juoksentelevat ja varpaan potkaiseminen kynnykseen sattuu ihan… tosi paljon.
Yksi asia, mikä monille ei tule mieleen, mutta on olennainen juttu – ovet. Miten vaikeaa on avata rollaattorilla liikkuen ovi. Ovien poistaminen on simppeliä ja siinä samalla ilmanlaatu paranee.
Esteettömyyden ensiaskeleet voi ottaa poistamalla kulkuesteet tieltä ja matot lattialta. Jos ulko-ovessa on väliovi, sen voi poistaa tai vähintäänkin kiilata aukinaiseen asentoon. Arkipäiväiset käyttötavarat voi sijoittaa keskitasoille ja jääkaapin täyttää samaan tapaan. Kiinnittäkää huomiota huonekaluihin, tuolit ergonomisiksi ja tarpeiden mukaan nojallisiksi.
Pidetään huolta, että kaikilla on helppoa kulkea ja turvallista olla kotona.
Esteettömästä kodista kiinnostuneiden kannattaa myös tutustua muihin artikkeleihin ja blogipostauksiin asiasta.